Vékony vagy vastag lazúr? Melyiket válasszam?

?>

Vékony vagy vastag lazúrt? 

Ha fa felületeink kezelésénél, felújításánál tartunk, gyakorta okoz gondot, hogy mit is válasszunk, vastag lazúrt vagy éppen vékony lazúrt? Elsődleges differencia vékony és vastag lazúr között, hogy különböző szerkezetű faanyagokra használjuk.
Vékony lazúr

A vékony lazúr egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon rugalmas anyag így az úgynevezett nem méret tartó fa felületeken használjuk őket leginkább kültéren. Ilyen felület a lambéria, kerítés, kocsibeálló, zsalugáterek, kerti bútorok, teraszok, gerendák. A vékony lazúrok mélyen beszívódnak a fába nem képeznek filmréteget így pára és légáteresztőek maradnak. Nagyon szépen látatja a fa erezetét.

Vastag lazúr

Legfőképpen mérettartó faszerkezetekhez ajánljuk. Ilyenek az ablakok, ajtók. Felületi védelmet nyújt és egyfajta „testes lakk szerű filmréteget” képez a fán, ami után „tükörsima felületet” kapunk. A vastaglazúr kevésbé engedi láttatni a fa erezetét.

Szakember tanácsa! Tartsuk be az előírt rétegvastagságokat, a megfelelő hatásért! Nedves vagy forró felületre ne kenjük fel az anyagot! A lazúrt mindig keverjük fel, ugyanis a legtöbb adalékanyagok a palackok alján található!